דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


משפט פלילי - זכויותיו של הנאשם 

מאת    [ 16/11/2009 ]

מילים במאמר: 424   [ נצפה 2919 פעמים ]

 

אין לדון נאשם בפלילים שלא בפניו


כאשר מתנהל משפט פלילי, לנאשם יש זכות להיות נוכח. עם זאת קיימים מקרים חריגים: אם העבירה היא קלה והנאשם הודה, או אם הנאשם ביקש שלא להיות נוכח ורק עורך הדין שלו נמצא. כמו כן ניתן לשפוט נאשם שלא בפניו מטעמי בריאות או במקרה של עדות מתלונן.נפגע בעבירות מין. וכמובן, אם הנאשם מתפרע ומפריע למהלך התקין של הדיון ניתן להרחיק אותו מאולם בית המשפט.


זכות השתיקה


לכל אדם זכות שלא לומר דבר העלול לשמש ראייה לחובתו בהליך פלילי. בהליכי חקירה- אדם אינו חייב להשיב על שאלות שהתשובות עליהן יכולות להעמידו בסכנת אשמה.

שימוש בזכות השתיקה אינו יכול לשמש כחיזוק נגדו, בבחינת, "שתיקה כהודאה". אולם זכות השתיקה אינה חלה על שיתוף פעולה מצד החשוד בהליכי חקירה כגון זכות לסרב להיבדק בדיקות רפואיות או סירוב להשתתף במסדר זיהוי. כאשר החשוד מסרב לשתף פעולה בהליכי חקירה הדבר עשוי לשמש חיזוק לראיות התביעה כנגדו.


זכות העיון


כאשר מוגש כתב אישום יש לנאשם ולעורך דינו את הזכות לעיין בחומר החקירה וברשימת החומר שנאסף ונמצא בידי התביעה ולהעתיקו. בעיקרון אין לתביעה זכות מקבילה לעיין בחומר הראיות של הנאשם אולם ביהמ"ש רשאי להעניק לתביעה זכות עיון בעדויות מומחים מטעם ההגנה.כאשר התביעה לא מכבדת את זכות העיון בחומר הראיות, רשאי הנאשם לפנות לביהמ"ש שאליו הוגש הכתב אישום, בבקשה לעיין בחומר החקירה.


חובת מינוי סנגור


כאשר הנאשם עבר עבירה שדינה 10 שנות מאסר או יותר, כאשר הנאשם בן פחות מ- 16 בעת הדיון והוא נידון בבימ"ש שאינו בימ"ש לנוער , כאשר הנאשם חרש אלם עיוור או קיים חשש שלקוי בשכלו או בנפשו ובדיון במעצר עד תום ההליכים – ביה"מש חייב למנות לו סניגור. אך כאשר הנאשם אינו משתף פעולה עם הסנגור שמונה או כאשר ביהמ"ש סבור כי אין במינוי כדי להועיל – חובה זו אינה תקפה.


כאשר נאשם אינו מיוצג ע"י עו"ד


אם הנאשם בחר שלא להיות מיוצג ע"י עורך דין, מוטלת על ביהמ"ש חובה מוגברת לשמור על זכויותיו ולהנחותו בנוגע לשמירת זכויותיו. ביהמ"ש יקפיד לעזור לנאשם בחקירת העדים, בהזמנתם, בשמיעת טענות ובהקפדה שהתביעה לא תחרוג מגבולות המותר.


הודאה/כפירה באשמה


לאחר הגשת כתב אישום, ביהמ"ש שואל את הנאשם האם הוא מודה בעובדות המיוחסות לו בכתב האישום. במקרה זה, לנאשם עומדות האפשרויות הבאות: לא להשיב לכתב האישום , לכפור, להודות בעובדות כתב האישום או להוסיף עליהן. אולם על הנאשם לזכור כי הימנעות מלהשיב לאישום יכולה לשמש חיזוק לראיות התביעה. כמו כן הנאשם יכול לבחור שלא לקיים פרשת הגנה כלל והדבר לא יביא להרשעתו משום שביהמ"ש יבדוק האם עמדה התביעה בנטל ההוכחה הדרוש שהינו מעבר לכל ספק סביר.




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב